Fwd: Tuinen van Lutkemeer weer geopend! Kom iedere zondag vanaf 12 uur tuinieren.

 

Nieuwsbrief 28
www.behoudlutkemeer.nl | info@behoudlutkemeer.nl
Bekijk de webversie
Behoud Lutkemeer zet zich in om de Lutkemeerpolder te behouden voor de stad Amsterdam. Ook steunen?  Deel deze nieuwsbrief en houd onze website en facebookpagina in de gaten voor activiteiten, demonstraties en oproepen.
English summary below

Tuinen van Lutkemeer weer geopend!

lees hier het artikel online
De Lutkemeerpolder opnieuw ingeplant en ingezaaid.

Ruim 250 mensen trotseerden de regen en de modder en trokken op zaterdag 8 mei de polder in. Na een theatrale opening van de hekken zijn op het braakliggende land de letters “Save Our Soils” ofwel SOS ingezaaid met een speciaal mengsel voor arme grond en bodemverbetering. We verwachten binnen enkele weken de letters te kunnen lezen.

Langs de randen van het bouwvlak is de vruchtbare aarde nog intact, daar is een start gemaakt met de aanleg van tuinen. De komende weken zullen we iedere zondag vanaf 12 uur gezamenlijk gaan tuinieren. We roepen iedereen op om mee te doen.,

De bouw is stil gelegd omdat vergunningen ontbreken en de geheime bouwer heeft om uitstel gevraagd. De komende maanden gaat er niets gebeuren.
Met de actie willen we er bij de gemeente Amsterdam op aandringen om tot inkeer te komen. Er is al uitstel, maak daar nu afstel van! Het kan nog steeds.

Update: SADC en de gemeente proberen ons te demotiveren door alle borden en spandoeken weer weg te halen. Nog meer reden om door te gaan dus!

hieronder een fotoserie van fotografe Frida. Dank daarvoor!
English summary
Tuinen van Lutkemeer are open!
With the demonstration May 8th we have not only planted the polder, but also opened the Tuinen van Lutkemeer again. Every sunday from 12 am on, we welcome everyone for gardening, recreation and support in the polder. See you there!
Update: SADC and the city council are trying to demoralise us by taking down our banners and signs. More reason to continue!Delay
For two years now, the city council has been claiming that there is a company that wants to build in the Lutkemeerpolder. We ask the city to use the ongoing delay for cancellation of the whole project.
Toespraak tijdens demonstratie 8 mei

In de jaren 90 werden de eerste plannen ontwikkeld om hier een bedrijventerrein te vestigen. Want het had een strategisch prachtige ligging: tussen Amsterdam en Schiphol.

In 2001 werd dan ook het bestemmingsplan gewijzigd: van agrarisch naar bedrijventerrein. Wel met een belangrijke voorwaarde: alleen voor Schipholgebonden bedrijven. Met andere woorden: het opofferen van het groen was gekoppeld aan deze strategische ligging. Niet voor ‘zomaar een bedrijventerrein’.

Maar binnen de toenmalige bestuurslagen zaten ook figuren (denk aan Ton Hooijmaijers) die andere belangen hadden: onder andere voor hun vastgoedpartners en zakenvrienden.
Bij de herziening van het bestemmingsplan 10 jaar later werd dan ook onder leiding van deze mensen de schipholgebondenheid losgelaten. Zo werden de kavels meer waard en konden ze makkelijker verkocht.

Tot op de dag van vandaag is dit relevant. Allereerst omdat er toen al geen transparant proces heeft plaats gevonden. Tegelijkertijd is de ontwikkelaar van de Lutkemeerpolder (SADC, een BV van gemeente Amsterdam/Haarlemmermeer, provincie NoordHolland en Schiphol) een private onderneming die met publiek geld projectontwikkelaar aan het spelen is. En het blijkt een bodemloze put: miljoenen zijn er al geleend aan SADC om de club overeind te houden. Allemaal met de gouden bergen in zicht: de verkoop van kavels gaat geld opbrengen. Maar ondertussen staan er honderden hectares leeg. En op het eerste deel van het bedrijventerrein Osdorp is na bijna 20 jaar nog steeds flinke leegstand.

En toch meent ons gemeentebestuur dat ook dit deel van de polder bebouwd moet worden. Waarom? Omdat in de constructie met SADC en de gemeente ook private partijen betrokken zijn. Door te speculeren met grond en het aankoopbeleid van de gemeente Amsterdam is 1/3e van de polder beloofd aan SEKU BV. De van corruptie verdachte directeur is inmiddels door de gemeente voor 2,5 miljoen uitgekocht en het ontwikkelrecht is naar een dochter BV over gegaan: Thunnissen. Zij zijn het die nu mede de druk uitvoeren om te starten met de bouw.

Het gaat dus niet over noodzaak! Het gaat over geld. Over speculatie. Over investeerders die geld in stenen willen stoppen en de idiote markt die de grondprijzen opdrijft. Er moet geïncasseerd worden, voordat er weer een crisis komt.
En dit o-zo linkse stadsbestuur werkt hier volledig aan mee. Sterker nog: doet er alles aan om ons te doen geloven dat dit goed is voor de stad. Met een schaamlap stadslandbouw en circulaire bouwen beloften. Dat zijn verkooppraatjes!

Deze eeuwenoude polder, met haar historische landschap en laatste vruchtbare grond is veel meer waard. De Wageningen Universiteit heeft het zelfs berekend naar euro’s: 8 miljoen per jaar!

Maar de gemeente zet de vernielingen door. Hier zien we het resultaat: de vruchtbare humuslaag, gebulldozerd om te dienen als verzwaring ten behoeve van inklinking. Plassen en verdichte grond, kievitten die niet weten waar te broeden, hazen die geen schuilplek hebben, kikkers en padden die zijn weggevlucht.

Voor wat? Voor die speculanten dus. En voor een bedrijf dat vanuit hier voedsel wil gaan distribueren de stad in. Wie dat is wordt angstvallig geheim gehouden. Logisch: bouwen op vruchtbare grond is niet echt reclame voor je bedrijf.

Maar er zijn lichtpuntjes! Op dit moment is er een bouwstop omdat de vergunningen niet op orde zijn. En de geheime bouwer heeft uitstel aangevraagd. Dit is het moment voor het stadsbestuur om tot inkeer te komen. De verkiezingen komen er aan. Wij zijn het draagvlak voor een ander besluit en een andere stad. Behoud de Lutkemeerpolder!

Meehelpen?

Doneer voor de Lutkemeer
De campagne en de juridische procedures kosten geld. Ook een steentje bijdragen? Doneer voor de Lutkemeer!
NL94 INGB 0007 2294 84 tnv Het Luchtkasteel ovv Behoud Lutkemeer
Geef je op voor alarmlijst
Als er gedreigd wordt met zandwagens en acute actie nodig is: geef je op voor de alarmlijst. mail je telefoonummer naar info@behoudlutkemeer.nl
 Deze nieuwsbrief wordt onregelmatig verstuurd door Behoud Lutkemeer. Om ons te volgen kun je ook kijken op facebook, twitter of de website (rss-feed).
Vertel het door! Via de website kunnen mensen zich aanmelden voor de nieuwsbrief.
Veel gestelde vragen over het verzet in de Lutkemeerpolder