Fwd: Alle zeilen bij in de Lutkemeer: , help bij de campagne en/of kom naar de polder

 

Nieuwsbrief 39 | 3 decmber 2021
www.behoudlutkemeer.nl | info@behoudlutkemeer.nl
Bekijk de webversie
Behoud Lutkemeer zet zich in om de Lutkemeerpolder te behouden voor de stad Amsterdam. Ook steunen?  Deel deze nieuwsbrief en houd onze website en facebookpagina in de gaten voor activiteiten, demonstraties en oproepen.
English summary below
We hebben je hulp heel hard nodig!
Wethouder Van Doorninck verdraait weer de feiten
Tijdens de raadsvergadering van 1 december heeft wethouder Van Doorninck laten weten dat ze écht niet op de hoogte was van de terugtrekking van Ahold in de Lutkemeer tijdens de vergadering een week eerder. Ons inziens vrij onwaarschijnlijk gezien de gevoeligheid van het dossier en het feit dat ze wist dat er vragen zouden gaan komen. Wat nog kwalijker is, is dat ze vervolgens wéér de feiten verdraait en doet alsof er andere reserveringsovereenkomst zijn.

Projectontwikkelaar met malafide voorgeschiedenis
Bouwbedrijf Thunnissen wordt in haar antwoord aangevoerd als een kandidaat die eveneens een reservering heeft in de polder. Dat is niet het geval. Thunnissen is de rechtsopvolger van SEKU BV, de private partij die al sinds 2008 met de gemeente een samenwerkingsovereenkomst had met de gemeente over de ontwikkeling in de Lutkemeer. Een overeenkomst waar al heel veel over te doen is geweest, omdat deze tot in de Hoge Raad een cruciale rol heeft gespeeld in de veroordeling van de corrupte Ton Hooijmaijers. Mede onder druk van ons onderzoek heeft de gemeente in 2018 deze samenwerkingsovereenkomst ontbonden. Tegen de directeur Kuiper liep op dat moment een strafrechtelijk onderzoek vanwege zijn betrokkenheid bij de Lutkemeer. Helaas besloot de wethouder niet om de hele deal te ontbinden (het geen op dat moment mogelijk was), maar werd Kuiper voor 2,5 miljoen uitgekocht en met dochter BV Thunnissen een ontwikkelovereenkomst getekend. Een projectontwikkelaar. Geen groene-donut-duurzame-stadsvoorzienende partij, maar een club die gewoon geld wil verdienen met grond.

Motie gaat niet over Thunnissen
De raad heeft in 2018 een motie aangenomen die zegt: onomkeerbare werkzaamheden zolang mogelijk uitstellen en alleen dàn starten wanneer er voor betreffend gebied reserveringsovereenkomsten zijn. De samenwerking en ontwikkelovereenkomst waren toen al tien jaar oud en gezien de discussie rond corruptie uitermate bekend bij de raadsleden. Deze ‘reservering’is dan ook zeker niet betrokken in de motie, dat gaat over nieuwe overeenkomsten die de GEM/SADC afsluit. Wethouder van Doorninck schets voor de zoveelste keer een ander beeld.
Reserveringsovereenkomst is nietszeggend
Daar komt bij dat we al sinds 2018 zeggen dat een reserveringsovereenkomst geen koopovereenkomst is. Met het terugtrekken van Ahold is dat wederom onderstreept: zonder verdere consequenties trekken zij zich terug, nadat al ruim 2 jaar wordt gezegd dat de overeenkomst ‘bijna rond is’. Het is een nietszeggende afspraak, uitermate ongeschikt om onomkeerbare werkzaamheden op te baseren.

We moeten het zelf doen
Kortom, we moeten het niet hebben van de wethouder en haar waanvoorstellingen. Noch van de raad waar de collegepartijen de rijen sluiten en niet kritisch controleren. We moeten zelf aan de bak. De werkzaamheden blokkeren. Het alternatief uitbouwen en promoten. En de komende tijd heel zichtbaar zijn op alle fronten in de verkiezingscampagne. Lees in deze nieuwsbrief hoe je daar aan kunt bijdragen.

Kom ook blokkeren!
Na een kort pauze zijn de werkzaamheden afgelopen donderdag weer hervat. Ook de gemeente lijkt geen sjoege te geven. We zullen dus zelf de machines moeten blokkeren!
Kom maandag om 10 uur naar de polder, hoek Etnastraat/ Lutkemeerweg. 

Neem kwasten en blikken met oude verfresten mee. Kleed je warm aan met kaplaarzen, regenbroek, oude kleren en werkhandschoenen. Er is heel veel natte modder in de polder.

Help mee met de campagne!
Naast juridisch verzet en fysiek blokkeren (geef je op voor de alarmlijst!) willen we de komende maanden heel veel aandacht vragen voor de Lutkemeerpolder op verschillende gebieden. Gericht op de verkiezingen, maar vooral om het alternatief Voedselpark Amsterdam (voorheen Biopolder) brede bekendheid te geven. Dit plan willen we niet alleen verspreiden, we willen ook laten zien dat er heel veel draagvlak is in Amsterdam voor een groene polder. Dat doen we door mensen te vragen een ‘toekomstdonatie’ te doen. Hoeveel heb jij er voor over om de plannen te realiseren? We willen en miljoen euro aan toezeggingen verzamelen om de gemeente mede te overtuigen.

Daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. Dus heb je een paar uurtjes over, kun je iets wat wij zoeken, vind je de Lutkemeerpolder ook belangrijk, meld je aan: info@behoudlutkemeer.nl! Het liefst vrijwillig, maar voor sommige heel specifieke klussen is er ook een klein budget.

Webdesigner
Voor Voedselpark Amsterdam moet een campagne website komen. We maken gebruik van WordPress, er is al een huisstijl en wij verzorgen de content. We zoeken heel dringend iemand die al deze mooie plannen tot een toegankelijke en aantrekkelijke website kan maken.

Periode: komende weken. Geplande lancering 15 januari 2022
Tijdsinvestering: in overleg

Ronselaar
Het verhaal moet gonzen in de stad: ‘Voedselpark, daar wil je bij zijn’. Op markten, bij winkels, festivals (oh..), in de kroeg of het station: overal waar we mensen kunnen bereiken is er een gelegenheid om een toekomstdonatie te werven. Breng in kaart wat goede plekken zijn, verdeel deze onder de leden van het Ronselaargilde en hark die handtekeningen bijelkaar!

Periode: 15 januari 2022 tot en met 16 maart 2022
tijdsinvestering: een dagdeel per week ronselen

Social Media beheerder
Instagram en Facebook worden onze meest belangrijke online kanalen om Voedselpark Amsterdam te promoten. Wil jij helpen om één van deze accounts te beheren? Meedenken over geplande posts, slimme links, uitstraling, beeldmateriaal en activiteiten? Heel graag!

Periode: voorbereidend tot 15 januari 2022, campagne tot 16 maart 2022
Tijdsinvestering: gemiddeld 3 uur per week

Online ambassadeur
Buiten is het koud, dus kruip lekker achter je computer en promoot Voedselpark waar je kunt. Op discussiefora, in facebookgroepen. Reageer op artikelen, post berichten en breng zo onze mooie plan voor de Lutkemeerpolder onder de brede aandacht.

Periode: nu tot en met 16 maart 2022
tijdsinvestering: 4 uur per week (zelf in te delen)

De onbekende vacature
Wil jij iets doen wat wij nog niet weten maar jij wel. En draagt het bij aan de campagne? Laat het weten.

Let op: dit is geen oproep voor ideeënbus. Ideeën hebben we genoeg. Wat we zoeken zijn handen. Mensen die de ideeën uitvoeren.

Debatbezoeker
Vraag jij je ook zo vaak af waarom men in hemelsnaam wil bouwen in de Lutkemeerpolder? Misschien ben jij dan de ideale debatbezoeker! Stel die vraag gerust aan potentiële raadsleden tijdens de komende verkiezingsdebatten. Je krijgt een gratis Behoud Lutkemeer t-shirt mee. Ben je begaan met klimaat, voedsel in de stad of biodiversiteit, schroom dan niet om Voedselpark onder de aandacht te brengen als goed alternatief.

Periode: nu tot en met 16 maart 2022
tijdsinvestering: avond per één/twee weken

Plakker/verspreider
Posters in heel de stad. Kies voor de Lutkemeer. Achter ramen, bij bijeenkomsten in het straatbeeld. Na de lancering willen we echt overal zichtbaar zijn. Wil je een avond plakken, adressen langsfietsen of naar bijeenkomsten gaan? Welkom bij de verspreidclub!

Periode: 15 januari tot en met 16 maart 2022
tijdsinvestering: gemiddeld 3 minuten per poster..

Vormgevers
Er is een huisstijl en een boodschap, maar wie weet kun jij er een leuke postercampagne van maken? Of een flyer vormgeven of meedenken over het webdesign? We zoeken creatieve mensen met grafische ervaring die binnen de huisstijl campagne-onderdelen kunnen vormgeven. Vanzelfsprekend met ruimte voor eigen inbreng, we zijn gericht op samenwerking.

Periode: komende weken. Geplande lancering 15 januari
Tijdsinvestering: afhankelijk van de klus die je wilt doen

Fondswerver
Ook deze campagne kost geld….Zie jij jezelf ca 3000,- bijelkaar werven bij fondsen? Meld je dan! (gewoon een donatie doen mag ook: zie onderaan deze nieuwsbrief)

Periode: direct tot einde campagne 16 maart 2022
Tijdsinvestering: 2 uur per week?

Vrijwilligerscoördinator
Bovenstaand lijstje is niet mis. En hopelijk de tientallen aanmeldingen ook niet. Wil jij dit een beetje in goede banen leiden? Dus zorgen dat iedereen die iets wil doen ook op de goede plek terecht komt en de benodigde informatie krijgt. Dan kunnen we hopelijk jouw hulp ook heel goed gebruiken!

Periode: nu tot en met 1 maart 2022
tijdsinvestering: 6 uur per week (zelf in te delen)

English summary
During the council meeting on 1 December, Alderman Van Doorninck announced that she was really not aware of Ahold’s withdrawal in the Lutkemeer during the meeting a week earlier. In our view, quite unlikely given the sensitivity of the file and the fact that she knew that questions would arise. What’s even worse is that she then again twists the facts and pretends there are other reservation agreements.

So, we should not rely on the alderman and her delusions. Nor from the council where the council parties close ranks and do not check critically. We have to deal with it ourselves. Block the work. Developing and promoting the alternative. And be very visible on all fronts in the election campaign in the coming period. Read in this newsletter how you can contribute to this.
And JOIN THE BLOCKADE monday december 6 at 10 am: Lutkemeerweg/Etnastraat.
Take brushes and cans with old paint residue with you. Dress warmly with wellies, rain pants, old clothes and work gloves. There is a lot of wet mud in the polder.

Gedicht voor het feest op 1 december 2021
Albert Heijn gaat niet bouwen in de Lutkemeer
Daardoor gloort de redding weer!
Wij zijn niet vaak zó blij geweest
Daarom vieren we nu feest
AH heeft zich al enkele weken geleden teruggetrokken
Dus Van Doorninck zat weer eens te jokken
Toen zij sprak in de commissie RO
Die gesprekken lopen nog, ze zei het precies zó
En het is heus geen toeval meer
Dat de werkzaamheden juist nu zijn begonnen, weer
Er staat een bouwkeet en een kraan
Want men legt er duikers aan
Ook willen ze een weg gaan asfalteren
Waardoor alle bodemdiertjes kreperen
Die prachtige biodiversiteit
Zijn we dan voor altijd kwijt
Maar over die werkzaamheden
Besloot de raad al jaren geleden
Dat zolang er geen overeenkomst bestond
Men voorzichtig moest omgaan met de vruchtbare grond
Al het werk moest omkeerbaar zijn
Dan bleef de schade gelukkig nog klein
Maar als men gaat asfalteren
Dan kun je dat niet meer omkeren

Dat zou niet met de moties kloppen
Dus wij moeten die werkzaamheden stoppen!
Trouwens als Van Doorninck haar eigen rapporten goed had begrepen
Dan reageerde zij nu niet zo dom en benepen
Dan zou zij vól voor een circulaire, klimaatneutrale Donutstad gaan
En legde zij in de Lutkemeer een Voedselpark aan
Het rapport van de Universiteit van Wageningen
Staat vol met berekeningen
Over de grote waarde van de polder
Nee, het is echt geen kolder
Het is haarfijn uitgeplozen
Als biopolder is de Lutke meer waard dan volgebouwd met betonnen dozen!
Dus gemeentebestuur wij eisen van u
STOP DE WERKZAAMHEDEN NU!

(internationale) pers voor Behoud Lutkemeer
Doneer voor de Lutkemeer
De campagne en de juridische procedures kosten geld. Ook een steentje bijdragen? Doneer voor de Lutkemeer!
NL94 INGB 0007 2294 84 tnv Het Luchtkasteel ovv Behoud Lutkemeer
Geef je op voor alarmlijst
Als er gedreigd wordt met zandwagens en acute actie nodig is: geef je op voor de alarmlijst: mail je telefoonummer naar info@behoudlutkemeer.nl
Veel gestelde vragen over het verzet in de Lutkemeerpolder

 .