Fwd: 🌿 Bodemplan Lutkemeer: hèt ecologische, economische en sociale alternatief voor de polder

 

Update 17 Lutkemeerpolder – Voedselpark Amsterdam
14 mei 2023
Bekijk de webversie
presentatie bodemplan
Afgelopen maandag is het langverwachte stedenbouwkundig plan gepresenteerd aan het publiek. Hét ecologische, economische en sociale alternatief voor een distributiecentrum in de Lutkemeer.

Wegens de grote belangstelling stonden we geprogrammeerd in de grootste zaal van Pakhuis de Zwijger. De reacties op het plan waren zeer positief, met name omdat het een heel concreet alternatief schetst voor het distributiecentrum.

 

Stedenbouwkundige Danny Edwards, nam het publiek samen met landschapsarchitecte Bonnie Chopard aan de hand van feiten, cijfers en een aantal fraaie plaatjes mee door het plan.

 

De avond werd afgesloten met het overhandigen van de eerste 10 exemplaren van het Bodemplan Lutkemeer. Tweede Kamerlid Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) kreeg het eerste exemplaar. Hij gaat kijken hoe we de Lutkemeerpolder landelijk op de agenda kunnen krijgen.

 

De presentatie en discussie is terug te zien op de site van Pakhuis de Zwijger.

 

Oproep
Help ons om het plan met zoveel mogelijk mensen te delen. Denk aan ambtenaren, ondernemers of Amsterdammers die inspiratie uit dit plan zouden kunnen halen, of het gewoon leuk vinden om op de hoogte te zijn.

in de tweede kamer
Na de presentatie van het Bodemplan Lutkemeer, kwam Eva van Esch namens Partij voor de Dieren direct in actie. Ze bracht de Lutkemeerpolder in, tijdens de commissie Ruimtelijke Ordening in gesprek met minister Hugo de Jonge. Haar boodschap: “Een distributiecentrum (lees: opslag) bouw je niet op vruchtbare landbouwgrond, in de diepste polder van Amsterdam. Een plek die van groot belang is voor de biodiversiteit.” Minister de Jonge zei toe zich in de casus te gaan verdiepen en met een antwoord te komen. Wij kijken uit naar zijn reactie.

De Lutkemeerpolder heeft nog alle kans op een groene toekomst. Er is immers nog niet gebouwd. Dat vraagt om politieke lef en wil én jouw steun!

 

Wil je weten waarom bouwen in de Lutkemeerpolder geen goed idee is? Lees dan dit artikel.

inspreekrecht ingeperkt
Per direct mogen betrokken ondernemers, organisaties en bewoners nog maar een keer per zes maanden inspreken bij de gemeenteraad in Amsterdam. En ook het aantal insprekers wordt aan banden gelegd. Voedselpark Amsterdam, de toekomst van de Lutkemeerpolder staat de komende tijd verschillende keren op de agenda van gemeente Amsterdam.

Vanwege de verandering in het recht van inspreken zoeken wij mensen die ons willen helpen. Iedereen die kort en krachtig kan spreken is welkom. De inspreektijd is max 3 minuten. We roepen speciaal mensen tussen de 16 – 35 jaar op om ons te helpen. Uiteraard helpen wij met het geven van benodigde informatie.

Wil je meedoen, stuur dan een bericht naar: contact@voedselparkamsterdam.nl. De gemeenteraadsagenda is hier te vinden.

laat je stem horen
Op 24 mei staat de Lutkemeer weer op de agenda van de Commissie Ruimtelijke Ordening, op deze vergadering zullen we ons Stedenbouwkundig plan toelichten.

Het is van groot belang dat de raadsleden meekrijgen dat dit plan door duizenden Amsterdammers wordt gesteund. Je kunt ons helpen door woordvoerders op dit dossier een mail te sturen en te laten weten dat de Lutkemeer allesbehalve verloren is. Sterker nog: dat de toekomst van de polder in hun handen is.

Mail de raadsleden van de commissie ruimtelijke ordening via MailboxROvoorburgers@amsterdam.nl of persoonlijk aan de woordvoerders. Gebruik eventueel onze voorbeeldbrief of schrijf een eigen betoog.

Steun betuigen tijdens de vergadering is ook zeer welkom! Woensdag 24 mei tussen 13:30 – 17.00 uur in de Willem Kraanzaal (Stopera)

Meer informatie over de vergadering vind je op raadsinformatie.nl.

Kruiwagenmars

24 t/m 31 mei van Zundert naar Brussel

We hebben te maken met enorme uitdagingen zoals CO2, stikstof, water, klimaat en gezondheid. Oplossingen voor deze uitdagingen komen samen in de bodem. Als we de levende bodem centraal stellen lossen we ze allemaal werkenderwijs en gelijktijdig op.  Voedselpark Amsterdam steunt de kruiwagen mars. We lopen zelf ook een stukje mee. 

Kijk hier voor meer informatie.

direct doneren
AGENDA
zaterdag 20 mei
13.00-14.30 Lutkemeerommetje, wandeling door de polder met het laatste nieuws. Aanmelden niet nodig. (tijdens Farmsterdammers)

24 t/m 31 mei
Kruiwagenmars van Zundert naar Brussel (EU) om aandacht te vragen voor een gezonde bodem. Wij lopen mee. Jij ook?
https://www.kruiwagenmars.be/

maandag 22 mei
Biodiversiteitsdag, diverse activiteiten

zaterdag 3 juni
13.00-14.30 Lutkemeerommetje, wandeling door de polder met het laatste nieuws. Aanmelden niet nodig.

zaterdag 1 juli
13.00-14.30 Lutkemeerommetje, wandeling door de polder met het laatste nieuws. Aanmelden niet nodig.

ondernemers in de polder
Stadsgroenteboer Andres

Maak kennis met stadsboer Andres Jara. Hij is een Colombiaanse chef-kok die erachter kwam dat hij meer wilde dan alleen lekker eten klaarmaken. Hij is het lokaal geproduceerd voedsel steeds belangrijker gaan vinden. Daarom verbouwt hij groenten in de Lutkmeerpolder die hij onder andere verwerkt worden in zijn overheerlijke salsa’s.

Voor supporters van Voedselpark geeft Andres nu speciaal 25% korting op de aankoop van zijn producten.
De kortingscode is: VOEDSELPARK

 
De Boterbloem

De boomgaard staat nu prachtig in bloei. De winkel van de Boterbloem heeft weer prachtige producten van het land. Kom gerust langs en verwonder je over de bijzondere plek en mooie producten.

Openingstijden:
dagelijks 09.00 – 18.00* uur

zondag 13.00 – 17.00 uur

*De Boterbloem is op dinsdag gesloten!

CSA Pluk!

Aan de slag als vrijwilliger in de Lutkemeerpolder? Dat kan bij CSA Pluk!

Er worden meer dan 50 soorten groenten en kruiden verbouwd dus je kunt helpen zaaien, planten, wieden, bedden bereiden. Je kunt veel leren over biologische groenteteelt en over de polder en het is vooral heel gezellig. Er wordt gewerkt in de middagen van 13.00 – 17.00 op woensdag t/m vrijdag en vanaf mei ook op zaterdag. Je mag komen wanneer je tijd hebt, maar meld je van tevoren even aan via plukboterbloem@cityplot.org.

Biologische tuinplanten

De Tuinakker kweekt biologische planten in de Lutkemeerpolder welke onder andere te koop zijn in twee sympathieke biologische winkels in Amsterdam:

  • De Aanzet – Eerste Jacob van Campenstraat 10
  • Ekodis – Beukenplein 73

Steun deze verkooppunten en de Lutkemeer en koop daar je planten! Meer op de website van Kwekerij de Tuinakker

Volg je ons al op social media?
Voedselpark Amsterdam is te vinden op Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn en Mastodon. Volg je ons al op social media? Heel graag!

Deel ook vooral via je eigen kanalen je oproep over Voedselpark Amsterdam. #Voedselpark020 #StopDeVerdozing #geefdebodemjouwstem

Contact
Het kernteam is te bereiken via
info@voedselparkamsterdam.nl
Volg ons