Fwd: Actiebijeenkomst 28 januari en morgen film ‘Gerlach’

 

Nieuwsbrief nr. 48 – 20 januari 2024 Bekijk de webversie

Tijd voor meer actie

Vol goede moed beginnen we aan dit nieuwe jaar. We geven de hoop niet op! Door de toenemende bekendheid van de Lutkemeerpolder en de groeiende media-aandacht voor het prachtige bodemplan van het Voedselpark moet er eigenlijk wel een omwenteling in het denken van het gemeentebestuur optreden. Ze gaan vast inzien dat de hele polder of het grootste deel ervan behouden moet blijven voor het aanleggen van een Voedselpark. Onze wens voor het nieuwe jaar: Een gezonde leefomgeving voor iedereen!

De mensen van Voedselpark hebben de afgelopen tijd regelmatig Lutkemeer ommetjes gehouden, gelobbyd bij politici, ingesproken in de gemeenteraad, studenten rondgeleid enz. Maar nu is het tijd voor nog meer actie!

We gaan met alle mogelijke middelen protesteren tegen de bedrijven die van plan zijn om in de Lutkemeerpolder te gaan bouwen, zodat zij en andere ondernemers die dit onzalige plan zouden willen opvatten, overtuigd raken van de leus: Bouwen in groen, moet je nooit doen! Het zal tenslotte tot hen doordringen dat het een ongekend schandaal is om te gaan bouwen op de laatste vruchtbare grond van Amsterdam, terwijl er volop andere veel beter geschikte locaties te vinden zijn.

Lutkemeer anti-bouw-brigade

Voor deze acties bundelen Behoud Lutkemeer en Voedselpark hun krachten. Wij gaan als LUTKEMEER-ANTI-BOUW-BRIGADE aan de slag. Ook burgerlijk ongehoorzame acties zullen door deze groep niet geschuwd worden. Het smeden van actieplannen gebeurt hier:

Actiebijeenkomst en Onthulling Campagnestrategie
Zondag 28 januari, 14:00 – 17:00 uur
Stadskas Tuin van Toorop – Jan Tooropstraat 8 – Amsterdam

Tijdens deze bijeenkomst wordt de campagnestrategie bekendgemaakt. We gaan ook direct aan de slag, neem een laptop mee om deel te nemen aan het digitale deel.

Jullie deelname is belangrijk! Het plan van de gemeente Amsterdam om grootschalige distributiecentra in Lutkemeerpolder te bouwen bedreigt onze gezonde leefomgeving. Wij moeten de bouw hiervan stoppen! En dat kan nog steeds! Daarbij hebben we jouw hulp nodig!

Als je niet kunt komen en wel aan de acties mee wilt doen, stuur dan een mailtje. Dan sturen we je de actieplannen toe en lees je hoe je eraan mee kunt doen.

Aanmelden voor de bijeenkomst via: activiteiten@voedselparkamsterdam.nl

Zondag 21 januari – Film Gerlach

Zondag 21 januari – Film Gerlach in Cinema de Vlucht om 15:00 uur

Voorafgaand aan de film is er een korte introductie en na afloop een nagesprek met Trijntje Hoogendam.
En proef de polder! Ook deze keer is er heerlijke soep bereid met producten van boerderij de Boterbloem (tegen een bijdrage van € 4,50).

Over de film
Deze door IDFA bekroonde documentaire vertelt het verhaal van akkerbouwer Gerlach, die al zestig jaar zijn land bewerkt onder de rook van Schiphol. De film geeft een portret van veerkracht te midden van veranderingen. Je ziet ook sterke overeenkomsten met de situatie in de Lutkemeerpolder. Om een dieper inzicht te krijgen in deze parallel, raden we je aan om voorafgaand aan de vertoning van ‘Gerlach’ de documentaire ‘MEER’ over de Lutkemeerpolder te bekijken.

In beide documentaires zien we vergelijkbare thema’s en vraagstukken: de volslagen uit de bocht gevlogen handel in grond en de vraag: hoe gaan we om met onze laatste vruchtbare aarde? We willen toch niet dat onze mooie grond aan vastgoedinvesteerders als Proptimize verkwanseld wordt? De documentaires laten ook zien dat verzet hiertegen zinvol is. Reserveer snel via Cinema de Vlucht

Stadsreporters in de Lutkemeer

Stadsreporters zijn (oudere) buurtbewoners die als vrijwilliger films maken om de saamhorigheid en verbinding in de wijk te versterken. Mustafa, Shirley en Marc namen een kijkje bij de Boterbloem en Pluk en maakten deze reportage.

Waterschap keert zich tegen stadsbestuur

De Lukemeerpolder ligt 4,5 à 5 meter beneden NAP. Het waterschap keert zich met de motie: “Red de Lutkemeer met een verstandige zienswijze” (2023) tegen het gemeentebestuur. Zie voor meer informatie hier.

Wortel Kaartenactie

Stuur de burgemeester een nieuwjaarskaart. Zolang er nog kaarten zijn kunnen we er mee doorgaan.Probeer een of meer wortelkaarten te bemachtigen. Ze liggen er nog bij verschillende bibliotheken, of print ze zelf uit. Schrijf er een ludieke boodschap op en stuur er één of meer aan de burgemeester:

Mevr. F. Halsema
Herengracht 502
1017 CB Amsterdam

Of mail jouw bericht naar info@voedselparkamsterdam.nl Dan zetten zij het op zo’n kaartje en zorgen dat het bij de burgemeester terecht komt.

Alles weten over de Lutkemeerpolder

Klik hier