Gaan we de wereld nog redden , of hoe zit dat.

 

Laatste nieuws van Biologische Boerderij de Boterbloem! Bekijk de webversie
Lees hier de weblog
Nieuwsbrief De Boterbloem
Lutkemeerweg 262-b 1067 TH Amsterdam 020-610 0821 deboterbloem@kpnplanet.nl Geopend ma-za 9-18 uur zo 13-17 di gesloten
23 december 2019 | Nieuwsbrief 16
Beste vrienden van de Boterbloem,

“Gaan we de wereld nog redden, of hoe zit dat.” Aldus Inez Bijl. Zij heeft bovenstaande foto genomen in november.

Wij mogen haar foto en tekst gebruiken en zijn haar daar dankbaar voor. En willen daar aan toevoegen:
Vrolijke Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar!

Maar hoe is de stand van zaken als het om de Boterbloem gaat?
Het is pijnlijk om te zien hoe de akkers zijn beschadigd door een loonbedrijf in opdracht van Gem Lutkemeer. De historische kavelsloten zijn gedempt en vervangen door miezerige drainagepijpjes.
Met als gevolg plassen water op de akkers waar de grond door zwaar materiaal met rupsbanden is gehavend.

Marieke van Doorninck zei in de lente van 2019 dat er geen onomkeerbare werkzaamheden zouden worden verricht. Dat klopt. Maar herstel zal toch een aantal jaren duren. Door diepwortelende meerjarige gewassen te telen kan dat nog.

Er zijn nog drie akkers onaangetast gebleven, maar Gem Lutkemeer heeft ons via de deurwaarder laten weten dat we daar niets mogen doen. Terwijl daar nog geen plannen voor zijn. Overigens zijn er nog steeds geen contracten afgesloten met de potentiele afnemer van de bouwkavel!

Het is vreemd om vast te moeten stellen dat boeren in deze polder die gif en kunstmest gebruiken, en daardoor bijdragen aan de stikstofproblematiek, wel mogen doorgaan.

Desalniettemin blijft ons streven om zoveel mogelijk van de vruchtbare biologische aarde van de Boterbloem te behouden, ongeacht de consequenties. Ik ben niet van plan de erfenis van mijn grootvader en vader zonder strijd op te geven! Maar we hebben een goede en betrokken advocaat gevonden en de ombudsman bekijkt onze zaak nu ook. En natuurlijk het actiecomité. Een leuk bericht is dat Alies Fernhout van het comité is genomineerd voor Amsterdammer van het jaar. Stemmen kan vanaf 1 februari, daar volgt later meer over.

Ondanks alles beginnen we gewoon aan het nieuwe jaar in de wetenschap dat velen ons op allerlei manieren steunen. Wij zijn daar ontzettend dankbaar voor.

En ja…..de winkel is open!(behalve op 24, 25 en 26 december)

Lieve groeten,

Trijntje en Erik

buurtsolidariteit
In Nieuw West sloten twee weken geleden 16 scholen de deuren om oplossingen te bedenken voor komend jaar. De buurt is solidair en bood allerlei alternatieve activiteiten aan. Ook de Boterbloem. Op de boerderij konden kinderen appels zoeken en appelmoes maken, leerden ze over groenten die nu nog in de tuin staan en warmden zich op aan het vuur. Heel de middag buiten, geen geklaag over regen, maar ontdekken, leren en ravotten in en om de boomgaard,