Turkije grijpt in

Libië, Tripoli.
president Turkije kreeg toestemming van Turks parlement om leger in te zetten in Libië.

het lijkt er  op dat de eu haar plan om een gasleiding van het zeegebied voor het  door het westen bezette Palestina  via Cyprus naar Italië en Griekenland  te trekken kan vergeten.

 Turkije voelt zich opgesloten en uitgesloten omdat Turkije niet betrokken was in de planfase. Bovendien claimt Turkije zelf tenminste een deel van het gevonden gas.
Nu de Turkse regering besloten heeft de regering in Tripoli te ondersteunen wordt het spannend: vergeet niet dat het ottomaanse rijk dat bestond voor de verdeling van het land waaraan we nu refereren als Egypte, Palestina, Syrië etc. zich uitstrekte over al deze gebieden. Turkije heeft de verenigde naties geschoffeerd met het creëren van een bufferzone langs haar zuidoost grens, een gebied dat grotendeels door Koerden bevolkt wordt waar heen nu massaal Syrische vluchtelingen uit Turkije gestuurd worden.

turkije kortom heeft Syrië zodirect militair gezien in de tang. Politiek gezien is ondersteuning vanuit de lokale bevolking te verwachten gezien de historische feiten…

de eu staat politiek voor een bankroet. Daar werkt ook het uittreden van het verenigd koninkrijk toe bij. Nu komt de gasvoorziening van het “rijke” westen ook in gevaar. In frankrijk wordt voortdurend gestaakt, in Duitsland roert zich ook het een en ander (te hoge energieprijzen, te hoge huren, een „Rechtsrück“ lijkt voorspelbaar .
Maar laten we optimistisch blijven, Ballast-Nedam, Schiphol en Rotterdam draaien op hoogtoeren ..