Fwd: Nieuwsalert! SADC zaait bouwterrein in

Nieuwsalert!
www.behoudlutkemeer.nl | info@behoudlutkemeer.nl
Bekijk de webversie
Behoud Lutkemeer zet zich in om de Lutkemeerpolder te behouden voor de stad Amsterdam. Ook steunen?  Deel deze nieuwsbrief en houd onze website en facebookpagina in de gaten voor activiteiten, demonstraties en oproepen.
English summary below
Alarmerende ontwikkeling in Lutkemeerpolder
Tot ieders verbazing waren er vandaag, 26 maart ineens werkzaamheden op de akkers die nu braak liggen in de Lutkemeer. Het loonbedrijf RvR bleek in opdracht van projectontwikkelaar SADC (Schiphol Area Development Company) voorbereidingen te treffen om de akkers te gaan inzaaien met voedergras.

De betreffende akkers maken deel uit van het gebied dat vorig jaar op aanvraag van SADC door de politie ontruimd werd. Onder de noemer ‘Tuinen van Lutkemeer’ waren daar honderden vierkante meters beplant met allerlei biologische voedselgewassen. Het was een symbolische ‘bezetting’ van de polder om te voorkomen dat er begonnen kon worden met voorbereidingen voor de bouw van een bedrijventerrein. SADC maakte toen de rechter wijs dat er een koper voor het deel van het daar geplande bedrijventerrein zou zijn, die ‘binnen enkele weken’ zou worden gepresenteerd. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en er is er nog steeds niets bekend.  Waarschijnlijk is dat de reden om gras te zaaien; zodat ze juridisch kunnen beweren dat het ‘in gebruik’ is.

Na de ontruiming heeft hetzelfde bedrijf RvR voor SADC grondige vernielingen op de akkers aangericht en het oude systeem van sloten vernietigd. Er zijn vervolgens nieuwe brede sloten aangelegd, waardoor de boeren van biologisch akkerbouwbedrijf De Boterbloem niet meer bij hun akkers kunnen om die te bewerken.

Een bijkomende effect van niet-biologisch gras in te zaaien, misschien nog gevolgd door kunstmest, is dat de grond zijn biologische certificering kwijt raakt.
Alleen al om die reden roepen we RvR, SADC en de Gemeente Amsterdam met klem op om met onmiddellijke ingang de activiteiten te staken.

Het is extra wrang dat ze deze activiteiten ondernemen in tijden van coronacrisis, waarin protesteren en actie voeren welhaast onmogelijk is. Anders zouden we (Behoud Lutkemeer) onmiddellijk in het geweer zijn gekomen. Maar nu is dat gevaarlijk, en zelfs illegaal. We kunnen moeilijk oproepen om RvR en SADC te gaan bezetten, en naar de polder te komen om voor de trekkers te gaan staan.

Daarom: bel of mail RvR plat, dat ze stoppen met de werkzaamheden en niet langer medewerking verlenen aan SADC.

RvR: 020-6533683 en info@rvrloonbedrijf.nl
SADC: p.joustra@sadc.nl
Wethouder: m.van.doorninck@amsterdam.nl

English summary
Yesterday, March 26, SADC prepared the 5.5 ha field bounded as a construction site for sowing grass. Last year, the Lutkemeer Gardens were built there: hundreds of square meters with many organic crops. These were evicted after SADC tricked the judge into having a buyer very soon. All vegetable gardens were completely destroyed. Sowing with conventional grass seed and the possible use of fertilizer means that the fields lose their organic certification. Yet another unnecessary destruction.

Therefore: use the fields for which they are intended: organic food production and stop further RvR activities. You can call them on 020-6533683 and email them at info@rvrloonbedrijf.nl

Lees hier wat je allemaal kunt doen om Behoud Lutkemeer te steunen
Aanmelden voor alarmlijst
Er is beloofd dat geen verdere werkzaamheden worden uitgevoerd. Dat neemt niet weg dat we waakzaam moeten blijven of aan deze belofte wordt gehouden. Om te voorkomen dat er onherstelbare schade wordt aangericht zullen we de vrachtwagens moeten blokkeren terwijl we naar de rechter stappen tegen te gaan.

Zet je op de alarmlijst en ontvang een sms in het geval dat je hulp nodig is. Mail je telefoonnummer naar info@behoudlutkemeer.nl .

Doneer voor de Lutkemeer
De campagne en de juridische procedures kosten geld. Ook een steentje bijdragen? Doneer voor de Lutkemeer!  NL94 INGB 0007 2294 84 tnv Het Luchtkasteel ovv Behoud Lutkemeer
 Deze nieuwsbrief wordt onregelmatig verstuurd door Behoud Lutkemeer. Om ons te volgen kun je ook kijken op facebook, twitter of de website (rss-feed).
Vertel het door! Via de website kunnen mensen zich aanmelden voor de nieuwsbrief.
Veel gestelde vragen over het verzet in de Lutkemeerpolder