Geen Albert Heijn in de Lutkemeerpolder. Doe ook mee!

 

Nieuwsbrief 31
www.behoudlutkemeer.nl | info@behoudlutkemeer.nl
Bekijk de webversie
Behoud Lutkemeer zet zich in om de Lutkemeerpolder te behouden voor de stad Amsterdam. Ook steunen?  Deel deze nieuwsbrief en houd onze website en facebookpagina in de gaten voor activiteiten, demonstraties en oproepen.
English summary below
we hebben je hulp nodig!
We hebben de hulp nodig om zoveel mogelijk berichtjes naar Albert Heijn te krijgen! Hoe kan je dat doen?

– Schrijf een berichtje op de publieke facebook Albert Heijn en stuur een persoonlijk bericht

– Bel met het hoofdkantoor: 088 6599111 of de klantenservice: 0800 0305

– Tag @AlbertHeijn op twitter (#ahmustgo #behoudlutkemeer)

– Chat met Albert Heijn op whatsapp

– Geef in je lokale Albert Heijn deze brief af aan de manager.

– Zoek op linkedin op Ahold of Albert Heijn. Ken je (via via) mensen die daar werken? Stuur ze een berichtje!

– haal flyers op één van de afhaalpunten (zie elders in de nieuwsbrief) en deel deze uit bij een Albert Heijn filiaal

– houd actie-aankondigingen in de gaten via onze website en social media.

Paar tips:
– Als je te horen krijgt dat die persoon het niet weet, laat je vraag doorsturen. De aanhouder wint.
– Als je te horen krijgt dat het nog maar een verkenning is: dit is wat de gemeente daarover zegt: “De partij waarmee de eerste reserveringsovereenkomst is gesloten d.d. 12 maart 2020 heeft aangegeven extra tempo te gaan maken in de planvorming zodat in mei 2021 het definitief ontwerp kan zijn afgerond. Vervolgens zal conform de huidige planning in juni de investeringsbeslissing worden genomen, de omgevingsvergunning aangevraagd en naar buiten worden gecommuniceerd over de ontwikkeling.”

Omslagpunt Lutkemeerpolder. Naam multinational bekend: Ahold!

Eindelijk is de naam bekend van het concern dat een distributiecentrum zou willen vestigen in de Lutkemeerpolder. Hoewel het bedrijf en de gemeente dat geheim wilden houden (om de tegenstanders geen kans te geven om zich te verzetten) hebben we de infromatie uit hun eigen stukken.

Het betreft AHOLD, het concern dat eigenaar is van Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en Bol.com en sinds 2016 met Delhaize is gefuseerd, die ook supermarktketens in de VS en elders bezit. Maar waarschijnlijk gaat het distributiecentrum vooral de winkels van Albert Heijn bedienen.

Ahold zou een reserveringsovereenkomst hebben getekend voor een stuk van 5,5 ha in de Lutkemeerpolder, om daar een distributiecentrum te bouwen. Dit blijkt uit documenten die via een WOB-procedure losgekregen werden. De naam van het concern was weggelakt, maar op één plek in de reserveringsovereenkomst waren ze dat vergeten.

De Amsterdamse gemeenteraad had geëist dat er daadwerkelijk een koper zou zijn, voordat er met bouwwerkzaamheden zou worden begonnen. Dit om te voorkomen dat er een industrieterrein zou worden aangelegd waarvan een groot deel van de kavels leeg zou blijven staan, zoals in het aanpalende 1e bedrijvenpark Lutkemeer.

Keer op keer werd er door de gemeente beweerd dat het nu toch echt rond was:
– in 2018 oordeelde de rechter dat biologische boerderij De Boterbloem moest vertrekken, omdat de gemeente aanvoerde in gesprek te zijn met een bedrijf dat spoedig zou leiden tot een overeenkomst
– in 2019 moesten de Tuinen van Lutkemeer worden ontruimd want, zo bepaalde de rechter: ‘volgens de gemeente gaat er in september gestart worden met werkzaamheden en is de overeenkomst zo goed als rond.
– in 2020 berichtte de wethouder dat er een reserveringsovereenkomst was getekend met een ‘geheim’ bedrijf.
– in 2021 bericht diezelfde wethouder dat het tekenen van een daadwerkelijke overeenkomst is uitgesteld naar juli 2021

Maar Albert Hein zelf zegt ‘in een verkennende fase te zijn’, toen de lokale Amsterdamse zender AT5 Albert Heijn om een reactie vroeg. “er wordt nog gekeken of er daadwerkelijk gebouwd gaat worden, Albert Heijn onderzoekt de mogelijkheden om daar een logistiek punt te plaatsen”

Dit is volledig in tegenspraak met de uitspraken van wethouder Van Doorninck en haar ambtenaren, die al bijna vier jaar beweren dat er echt een koper is en dat er elk moment een definitieve koopacte gesloten zal worden.

Na de bekendmaking afgelopen vrijdagmiddag bij de Stopera zijn meteen met ruim honderd mensen met veel lawaai naar de meest dichtstbijzijnde vestiging van Albert Heijn getrokken. Daar is een korte symbolische blokkade uitgevoerd, om duidelijk te maken wat het concern te wachten staat als de plannen doorzetten. “We gaan overal actie voeren en eisen dat ze met hun handen van de Lutkemeerpolder afblijven” verklaarden actievoerders daar voor de deur. “Ahold heeft nu de kans om te laten zien dat ze echt hart heeft voor de kleintjes, en voor het klimaat. Biologische aardappelen komen daar uit de grond, niet uit een vliegtuig op Schiphol.” Flyers (zie foto) doken al snel ook in andere Albert Heijn-vestigingen in Amsterdam op, evenals in Haarlem en Utrecht.

Er zijn voor komende weken al meerdere acties aangekondigd, bij vestigingen op diverse plekken in de stad en elders in het land, en bij het hoofdkantoor in Zaandam. “We gaan daarmee door tot de boodschap bij Ahold aangekomen is; AH has to Go uit de Lutkemeerpolder”.

nieuwsberichten over bekendmaking Ahold
Verschillende (online) media en platforms maken melding van de actie, zoals dit vastgoedblad, een blog van de lector City Logistics en de nieuwsbrief van Warehouse Totaal. Daarnaast is het door lokale media opgepakt.
Ondertussen in de Lutkemeer….
Er wordt hard gewerkt aan de tuinen, iedere zondag is iedereen welkom om mee te helpen. Komend weekend is een onderdeel van het Food Autonomy Festival in de Lutkemeer. Meer hierover kun je hier lezen.
English summary
Tipping point Lutkemeer. Big reveal: Ahold is the buyer!

A battle over the Lutkemeerpolder, in the west of Amsterdam, has been raging for years now. The municipality wants to build an distribution centers. Neighbours and thousands of sympathisers want to keep the polder, its biological agriculture and nature. This week the name of the interested company has been revealed, a name which the responsible GroenLinks-alderman has been trying to keep secret for the last year. It turns out to be Ahold, the holding behind Albert Heijn, Etos, Gall&Gall, and Bol.com; Ahold merged in 2016 with Delhaize which also owns supermarkets in VS and elsewhere. This specific distribution center is very probably meant for Albert Heijn.

Ahold would have signed the reservation agreement for a plot of 5.5 ha in the polder, to build a distribution center. This got out via a public access request in which the name of the company was lacquered everywhere, except for two paragraphs.

The council of Amsterdam had demanded that there would be an actual buyer, before the building would start. This to prevent (another) fallow plot, as for example in the adjacent industrial area Lutkemeer I. The municipality and the consortium SADC, claimed in court in 2019 that “an agreement would be a matter of months” and the area, which by then were communal gardens and agriculture, had to be vacated. Last February (2021), Marieke van Doorninck announced that signing that agreement was postponed until July at least. Ahold, in contradiction with this above promise, responded to questions of AT5 about the reveal that “it was only in an explorative phase”.

The activist group Behoud Lutkemeer started protesting the plans already in 2000. Last Friday at 16:30 they symbolically announced the name of Ahold in front of the municipality building. The municipality and Ahold were requested to demonstrate “advanced insight, and act to the changing circumstances of climate emergency”. Afterward over a hundred activists continued to the nearest Albert Heijn, where they demonstrated in front and inside of the store. A follow-up action has been announced for next week Friday, this time at the headquarters of Ahold in Zaandam. “We will continue until Ahold got the message; AH has to go away”.

 

we hebben je hulp nodig!
haal een stapel flyers en deel deze uit bij een Albert Heijn vestiging
Flyers vanaf zaterdag 5 juni af te halen bij o.a.: Fort van Sjakoo, Willicroftstore of mail info@behoudlutkemeer.nl voor overige adressen. Buiten Amsterdam kan per post.

Meehelpen?

Doneer voor de Lutkemeer
De campagne en de juridische procedures kosten geld. Ook een steentje bijdragen? Doneer voor de Lutkemeer!
NL94 INGB 0007 2294 84 tnv Het Luchtkasteel ovv Behoud Lutkemeer
Geef je op voor alarmlijst
Als er gedreigd wordt met zandwagens en acute actie nodig is: geef je op voor de alarmlijst. mail je telefoonummer naar info@behoudlutkemeer.nl
en tot slot een oproep om ook te tekenen:
bijenstichting.nl/savebeesandfarmers/
 Deze nieuwsbrief wordt onregelmatig verstuurd door Behoud Lutkemeer. Om ons te volgen kun je ook kijken op facebook, twitter of de website (rss-feed).
Vertel het door! Via de website kunnen mensen zich aanmelden voor de nieuwsbrief.
Veel gestelde vragen over het verzet in de Lutkemeerpolder