Hieronder een aantal vaak terugkerende uitspraken waarom de Lutkemeerpolder niet behouden kan blijven en onze reactie daarop. Inspraak is ook terug te zien.
De grond is niet van de gemeente. Klopt, hij is van de GEM Lutkemeer Beheer BV, waar de gemeente Amsterdam voor 50% eigenaar van is. De andere 50% is van SADC BV. Deze BV is voor 25% van de gemeente Amsterdam, samen met provincie Noord Holland, gemeente Haarlemmermeer en Schiphol BV (en om het nog ingewikkelder te maken: Schiphol is grotendeels van de Staat der Nederlanden en… gemeente Amsterdam).
Belangrijker is wie heeft uiteindelijk zeggenschap over de grond, dat is de gemeente Amsterdam! Zij gaan het na ontwikkeling uitgeven in erfpacht, waaruit dus blijkt dat het onderbrengen in de GEM BV geen verkoop is, maar een juridische constructie.
Het is dan ook niet onherroepelijk verkocht zoals soms wordt gezegd, maar ondergebracht in een BV om vervolgens als aandeel in te brengen in SADC BV die in die periode aan de rand van een faillissement stond. De rest is geschiedenis.
Het niet tot ontwikkeling brengen van de Lutkemeerpolder zou tientallen miljoenen kosten. Het is goed om dit nader te bekijken. Allereerst omdat kosten en waarde door elkaar heen worden gebruikt. Als de grond minder waard wordt, dan kost dat niets. Het levert potentieel minder op. Potentieel: want het is maar de vraag of alle kavels wel zo goed worden verkocht als wordt beweerd. Voorlopig is er geen grote afnemer bekend en heeft het bij het naastgelegen terrein twintig jaar geduurd tot alles vol was.
Er zal sprake zijn van planschade en mogelijk komen er claims. Of dat tientallen miljoenen zijn, is maar zeer de vraag en daarbij, wie claimt dan wie? Provincie Noord Holland jegens de gemeente? Of gaat de overheids-BV Schiphol beslag leggen? Het blijven overheden die geld heen en weer schuiven met – wat te vaak vergeten wordt- gemeenschapsgeld.
Daartegenover staan de kosten van dit ontwikkelplan: de deelneming van de gemeente Amsterdam in SADC heeft al ettelijke miljoenen gemeenschapsgeld gekost. En: nog belangrijker, het bouwrijp maken van de polder kost ook ca 1 miljoen per hectare. Dat spaar je direct uit!
Als een meerderheid vindt dat een besluit verouderd is, is dat een heel goede reden dit te herzien. Dat maakt je niet een onbetrouwbare overheid. Sterker nog, je bent een betrouwbare overheid jegens de burger en gericht op de toekomst. In plaats van trouw aan verkeerde inschattingen uit het verleden.
De gemeente kan nog altijd terug door het bestemmingsplan te wijzigen. Daarmee wordt alle ontwikkeling stopgezet. Ongeacht welke constructie eigenaar is en ongeacht wat daarvan de consequenties zijn. Dat vergt tijd en politieke moed.
Tegelijkertijd is het van groot belang om verdere destructie van de polder te voorkomen. Daarom is stap één: een onmiddellijk moratorium op alle werkzaamheden en aan tafel met de stakeholders om alle mogelijkheden en wegen goed te onderzoeken. De steun van de stad, de bewoners en vooral in Nieuw West is er.
Geef Amsterdam een mooi cadeau voor haar 750e verjaardag: een Voedselpark Amsterdam! |