Het is nog niet te laat, kom een handje helpen

 

Nieuwsbrief nr. 43 (english summary below) Bekijk de webversie
Stopera 26 oktober, kom ook
Oproep voor Woensdag 26 oktober
Op woensdag 26 oktober staat de Lutkemeer Polder op de agenda in de commissievergadering Grond en Ontwikkeling en Ruimtelijke Orde-ning.

Medestanders van Voedselpark020 zullen op die dag in de commissie hun visie geven op de toekomst van de polder en de gemeente (voor de ???ste) keer erop wijzen dat het nog niet te laat is, dat de bouwrijp-maken-werkzaamheden gestopt moeten worden en dat het bestemmingsplan voor de Lutkemeer terug veranderd moet worden naar agrarisch.

Behoud Lutkemeer roept iedereen op om op 26 oktober ook naar de Stopera te komen, om binnen of buiten de commissievergadering steun te betuigen aan de insprekers. De tijden zijn niet precies bekend maar de vergadering is van 13:30 tot 17:00 uur en gaat daarna vanaf 19:00 uur verder.

En natuurlijk blijft het nuttig om de commissieleden persoonlijk aan te schrijven en aan te spreken. De lijst met commissieleden staat vermeld op de pagina commissies van de Gemeente Amsterdam.

Dankjewel Stad Amsterdam
De gemeente Amsterdam heeft 25 bomen in de polder geplant.

Wij beschouwen dit als een handreiking naar Voedselpark Amsterdam en zijn hier heel blij mee.
Wij gaan er voorts van uit dat de gemeente – in verder overleg met ons – deze (biologisch gekweekte?) bomen een uiteindelijke plek gaat geven.

Wij danken de gemeente hartelijk voor dit gebaar van goede wil en komen 26 october 2022 graag langs om de plannen voor de verdere invulling van de polder toe te lichten.

Hartelijke groet,
Behoud Lutkemeer

PS Niet dat we ondankbaar over willen komen, volgende keer graag fruit en notenbomen voor ons voedselbos in het voedselpark.

rechtszaak
21 september moesten drie verdedigers van de Lutkemeerpolder voorkomen bij de Amsterdamse rechtbank voor een actie van twee(!) jaar geleden. Hun misdaad: ze hadden een politiebevel genegeerd om het terrein bij de Etnastraat te verlaten. Daarvoor hadden ze uiteraard een reden. De activisten verdomden het om de weg vrij te gegeven voor de bouwvoertuigen die zonder gel-dige vergunning onomkeerbare werk-zaamheden in de polder wilden uitvoeren.

Voor het gebouw lieten demonstranten tijdens de zitting met spandoeken en ’rhythms of resistance’ hardop hun steun voor rechtvaardigheid blijken. Een groen publiek voedselpark in de Lutkemeer ipv grijze distributiecentra en een  eerlijk en open gemeentebestuur ipv grond-speculatie en corruptie  waren de eisen.

Na drie uur vond de rechter de activisten wel schuldig aan het niet nakomen van een politiebevel, maar legde hun geen straf op.

Afbeelding
Buurtbudget voor Lutkemeer ommetje

Een paar keer per maand orga-niseert Voedselpark 020 een ommetje door de polder. Er wordt ingegaan op de stand van zaken en vooral benadrukt dat het realiseren van een Voedselpark voor Amsterdam en omgeving nog altijd haalbaar is… als de bouwwerk-zaamheden nú worden stilgelegd.

Dit zou toch niet zo moeilijk hoeven te zijn voor een gemeente die haar mond vol heeft over burgerparticipatie, “tegels eruit en groen erin” en lokale aanpak van de klimaatcrisis.
Maar zie hoe diezelfde gemeente in de Lutkemeerpolder vrij spel geeft aan projectontwikkelaars waaronder AMS CITY DOCKS en daarmee 40ha aan biodiversiteit vernietigt.
Door gemeente zelfgemaakte regels omtrent bouwvergunningen worden door hun zelf omzeild om de ontwikkeling van groen naar grijs met haastige spoed door te laten gaan. Er mòet en zal een 5,5ha groot gebouw komen met een 4 verdiepingen hoge garage. Dit alles is dan te huur.
Serieus geïnteresseerden die noodzakelijk op deze plek moeten zitten, moeten dus nog gezocht worden. De kans op leegstand is realistisch en de aanleg van nieuw aan te leggen infrastructuur zal de stad nog duur komen te staan.
Vanaf 18 oktober ’22 ontvangen alle inwoners van Amsterdam Nieuw-West vanaf 12 jaar oud een persoonlijke stemkaart voor het BuurtBudget. Hierbij wordt een budget verdeeld over de meest gekozen buurtinitiatieven. Voedselpark 020 is met ‘Buurtwandeling door de mooie Lutkemeerpolder” door naar de 2de ronde. Met een stem op dit initiatief draag je bij aan behoud van meer lokaal en betaalbaar voedsel, een plek voor recreatie en educatie vanaf een vruchtbare bodem, kortom een gezonde leefomgeving.

Dus Nieuw-West: Hou de brievenbus vanaf de 18de  in de gaten en vertel het de buren! Laat ze allemaal weten waar jij voor kiest.

Aardappelrooidag
Op 28 augustus was weer de jaarlijkse Aardappelrooidag bij Ecologische Boer-derij De Boterbloem. Het weer was zonnig en de sfeer werd omlijst met muziek van de Boterbloem huisband De MG project en heerlijke aardappelhapjes. Er was een constante stroom van mensen veelal met kinderen die het fantastisch vonden om zelf te oogsten. “Het is als het vinden van goud!” was een van de uitroepen.
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken hòe waardevol de Lutkemeerse klei werkelijk is. De grond heeft ook dit jaar weer een overweldigende aardappeloogst geleverd. De soms wel 20 cm grote exemplaren konden juist door de droogte en zonder water te geven zonder modder en schoon gerooid worden.
Kom het vooral zelf ervaren, weliswaar nu wel iets modderiger.

Het kan nog steeds voor €1,- p/kg zelf rooien

De polder ten onder laten gaan?
Hoe stom kan je zijn?
Oogstfeest

Het oogstfeest van 17 september in de Lutkemeerpolder was een mooi voorbeeld van hoe het toekomstige Voedselpark020 er uit zou kunnen zien.
Ecologische boerderij de Boterbloem, de Stadsgroente-boeren, Pluk! c.s.a. en kwekerij de Tuinakker organiseerden het feest om het eerste jaar van vruchtbare samenwerking en de Oogst te vieren.

Ondanks de erg warme en droge zomer was de oogst, zoals normaal in deze polder, super. Dat gold echter niet voor het weer op die dag: storm & regen.

Gelukkig was de opkomst van geïnteresseerden toch heel groot en overal op het terrein gebeurde wel iets:
Er waren rondleidingen, er werden workshops gegeven, gerecyclede T-shirts en zelfgekweekte planten verkocht; er was lekker zelfgemaakt eten en drinken; je kon  aardappels en andere groentes oogsten en die met korting afrekenen.

De dag werd afgesloten met de prachtige bluegrass muziek van de Ain’t no Mountain Boys  en de huisband van de Boterbloem, the M G project.

Hoewel F. Halsema, R. Groen Wassink, R. Van Dansig en Z. Pels natuurlijk afwezig waren, kijken wij met zijn allen toch terug op een zeer geslaagd evenement.

Plak en verfacties
Om de lokatie van de Lutkemeerpolder meer bekendheid te geven en om meer mensen naar het Oogstfeest te lokken, voerden een aantal symphatisanten van de Lutkemeer wat kleine maar effectieve acties uit.
Het traject vanaf het Vondelpark naar de polder werd verfraait met posters. Ook een paar richtingaanwijzers naar de LUTKEMEER verschenen op  straat. Gevolgd door mooie kleurrijke richtingaanwijzers.
Dank aan alle sympathisanten, de polder wordt weer goed gevonden
make some noise op Twitter en Instagram!

Kom ook in actie op t net,
bestook Twitter en Instagram!

Om de Lutkemeerpolder te redden helpt het enorm wanneer meer mensen op de hoogte zijn van de situatie. Veel Amsterdammers denken, sinds Ahold zich hier niet meer gaat vestigen, dat de Lutkemeerpolder is gered. Dit is onjuist, vertel het voort. Veel ambtenaren en politici denken dat het onbetaalbaar is om de Lutkemeerpolder te redden ook dit is onjuist. Marieke van Doorninck heeft jaren geleden een berekening laten maken en kwam op een kostenpost van 42 miljoen uit, echter er is niemand die kan uitleggen waar dit bedrag op is gebaseerd. Daarbij zijn er ook heel veel organisaties en bedrijven die ook willen dat de Lutkemeerpolder behouden blijft voor lokale biologische landbouw. Zij willen ons financieel helpen. Voedselpark Amsterdam is er van overtuigd dat het realiseren van een ecologische broed-plaats in de Lutkemeerpolder uiteindelijk voor iedereen meer leefbaarheid op-levert. Help mee!
Het advies van een professionele lobbyist is om zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties op te roepen om te Twitteren over je zorgen over de Lutkemeerpolder, over het betere perspectief dan distributiehallen Voed-selpark Amsterdam. Instagram kan ook. Het maakt niet uit of je een klein account hebt met maar 1 volger, alle zichtbaarheid is welkom. Wanneer je in contact bent met bedrijven, organisaties of mensen met een groot account die namens ons willen Twitteren dan is dat geweldig. Twitter is (helaas) één van de weinige manieren waarop je politici nog direct kan bereiken. Je kan ze laten merken dat je ze volgt. Door ze te taggen. Door te reageren. Dit telt ook voor Instagram, echter op Twitter zijn er meer journalisten. Je voert hiermee de druk op, dit kan heel succesvol zijn. Bovendien is er zichtbaar dat we ze in de gaten houden. Het is misschien banaal om te doen, maar het heeft wel invloed.
Behoud Lutkemeer in Actie
Behoud Lutkemeer is niet alleen actief op straat maar ook in procedures. Op het moment loopt er een rechtszaak tegen het verlenen van een bouwvergunning voor een Distributie Centrum in de polder. Ook is er een zaak waarin B.L. de gemeenteraad wil dwingen het, onder invloed van corruptie tot stand gekomen, bestemmingsplan te heroverwegen.
Daarnaast bleek kortgeleden dat een stuk van de aanleg van de weg in de polder tegen het huidige bestemmings-plan ingaat. (Een handhavingsverzoek is ingediend. )
Het is een vreemde gang van zaken: enerzijds gebruikt de gemeente het “corrupte” bestemmingsplan om de polder te laten volbouwen, terwijl zij zich anderzijds niet houden aan datzelfde bestemmingsplan…
Wij hopen en verwachten dat de rechter zal bepalen dat ook de gemeente zich aan de regels dient te houden en dat corruptie niet gedoogd of beloond mag worden.
De strijd om de polder terug te veroveren op corrupte grondspeculanten en een onwillige gemeente is een moeilijk strijd die het zeker waard is gestreden te worden voor de natuur, voor Amster-dam,  voor de Democratie en voor de toekomst.
Behoud Lutkemeer
Alles weten over de Lutkemeerpolder
Klik hier
English Summary:
 

On the 26th of October come join Behoud Lutkemeer and Voedselpark Amsterdam to support advocates of saving the polder speaking during a commission meeting. The times are not definite but the meeting goes from 13:30-17:00 and begins again around 19:00. You can join inside or outside to make sure the city council knows that there is a large following for the polder, for local food, and for biodiversity!
If you’re in the Nieuwe-West keep your eyes out around the 18th for the second round of the BuurtBudget voting; Voedselpark Amsterdam made it through to the second round! Share with your friends and neighbors how important this proposal is.
Sadly, this month there was a trial for activists who 2 years ago(!) tried to stop unlicensed building in the polder, and the judge found them guilty of not obeying police orders. There was a crowd outside, along with Rythms of Resistance, calling for the judgement to consider that what the builders were doing was not legal. On that note, it’s come to light that the construction that is happening now is being done without a buyer in place. This means that there is a real likelihood that fertile soil could be used for local food production is being destroyed for giant empty distribution center. Unacceptable!
We hope to see you on the 26th, and remember, there is no time like the present to send an email, call, or take your own action to save healthy soil.
and remember, there is no time like the present to email, call, or take to social media to demand the rezoning of the lutkemeerpolder to agrarian. #resistanceisfertile
nieuwe posters en flyers
We hebben weer nieuwe posters en flyers laten drukken.
Zin om te helpen uitdelen, stuur een mailtje
Deze e-mail is verstuurd aan info@tent.xs4all.nl.• Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden. • U kunt ook uw gegevens inzien en wijzigen. • Voor een goede ontvangst voegt u info@behoudlutkemeer.nl toe aan uw adresboek.